Sentimentele negate
Publicat de
dakini
, sâmbătă, 8 septembrie 2012 at 16:57, in
Iisus a spus: "Nu te lupta cu Raul". Daca el ar folosi limbajul din ziua de azi, probabil ca ceea ce a spus El ar suna ceva de genul: "acel lucru/sentiment/ gand caruia ii opui rezistenta, persista".
Daca suntem furiosi pe cineva si incercam sa inlocuim gandurile de manie cu ganduri de iubire, se intampla una din urmatoarele situatii:
-- fie vom reusi cu succes sa ne reprimam mania (o forma de negare), in asa fel incat ea va continua sa existe in sufletul nostru, chiar daca pretindem ca ea nu este acolo
-- fie nu vom reusi.
De fapt in acest caz este mai bine sa nu reusim, pentru ca in acest caz va trebui sa ne infruntam mania, sa o recunoastem ca ne apartine, sa mergem mai departe si sa aflam ceea ce a declansat-o, etc.
Mania nu se transforma prin negare, ci prin intelegere.
Din nefericire, mult din asa-numita invatatura "noua era"[New Age] ne incurajeaza sa disimulam gandurile/emotiile noastre negative in spatele unui zid al negarii si sa le tapetam cu ganduri pozitive. Dar apoi, la primul semnal major de stres, tapetul se desprinde de pe perete.
Exista doua moduri in care putem sa ne tratam frica:
1. Sa ne negam frica si sa pretindem ca nu ne temem, ca ea nu exista.
2. Sa admitem ca ne temem si in acest fel sa ne infruntam propria frica.
Prima varianta ne poarta in nesfarsite cicluri ale evitarii de Sine si ale proiectiei in afara noastra, gasind tapi ispasitori ai problemelor noastre in cei cu care ne-am intersectat mai mult sau mai putin prin providenta divina, prin cautarile noastre intrinseci ale cautarii si transformarii de sine.
A doua, ne aduce fata in fata cu noi insine, cu problemele si temerile noastre provocandu-ne mereu si mereu la o autoconfruntare si transformare continua.
Perechea
Publicat de
dakini
, miercuri, 27 iunie 2012 at 22:05, in
“Sonet CLXIV” de Vasile Voiculescu
Stârniţi de ea, vulturii se caută prin spaţii,
Delfinele iau marea-n piept, să-şi afle mirii,
Chiar stelele în ceruri se-njugă-n constelaţii…
Ca viţa către mândrul stejar, spre tine-ntind
Ciorchinii-mi plini de patimi cu sevă-mbătătoare;
În mrejele-adorării te-nfăşur, te cuprind,
Şi orice vers îţi scriu e înc-o-mbrăţiţare.
Noi doi suntem victime ale suavei legi,
Căci dragostea nu cată la forme-ntâmplătoare:
Dac-ai fi fost femeie, te-aş fi ales eu oare?
De ce mă laşi acuma? Te smulgi şi te dezlegi?
Tăiat în jumătate şi-n pulberea zdrobirii,
Cum am să port eu singur poverile iubirii?
Stirred by it, in space, eagles seed for mates;
To find bridegrooms, dolphins offer their chest to the waves,
Even stars in the skies team into constellations…
Like a vine twig I tend towards you, proud oak,
My grapes full of passions with heady zest;
I entrap you in alluring adoration
And every verse I offer is but one more embrace.
We are both victims of the same sweet law,
Because love does not care for the fortuitous form;
Were you a woman, would I have chosen you?
Why do you leave me now tearing yourself away?
Halved and thrown in the dust of defeat,
How shall I carry alone love’s heavy burden?
Umbra Sfanta
Publicat de
dakini
, luni, 5 martie 2012 at 12:50, in
Inca o « perla » de la Parintele meu duhovnic, Dan Popovici invatatura… o poveste care mie mi s-a intiparit in (citez din nou pe Parintele Dan) « filocalia inimii »
Umbra Sfântă
Cândva a trăit un mare sfânt. Atât de pur şi de bun, încât îngerii coborau din cer pentru a-l vedea şi a fi lângă el, pentru a se bucura de acea mireasmă a Duhului Sfânt care se afla în jurul lui, care izvora din el precum dintr-o floare. Acest sfânt radia compasiune şi virtute, fără ca să cunoască acest lucru, aşa cum stelele îşi dăruiesc strălucirea, sau florile parfumul. Existenţa lui zilnică putea fi rezumată în doua cuvinte: dăruia şi uita. Totuşi aceste cuvinte nu apăreau niciodată pe buzele sale. Ele erau exprimate prin zâmbetul său, prin bunătatea sa, prin daruirea sa.
Într-o zi, îngerii s-au dus la Dumnezeu şi i-au spus:
- Doamne, oferă-i puterea de a face minuni!
Dumnezeu le-a răspuns:
- Bine, duceţi-vă şi întrebaţi-l ce-ar dori să facă?
Îngerii l-au întrebat pe sfânt:
- Ai dori ca mâinile tale sa vindece pe oricine ating?
- Nu, a răspuns sfântul. Doresc ca Dumnezeu să faca acest lucru, a Lui este această putere.
- Ţi-ar plăcea să ajuţi sufletele pierdute să ajungă pe cale?
- Nu, a răspuns din nou sfântul. Aceasta este misiunea îngerilor. Nu eu sunt cel care îi poate converti pe oameni, care le poate schimba inimile.
Atunci a treia oară l-au întrebat îngerii:
- Ai dori să devii un exemplu pentru fiinţele umane, să le atragi prin virtuţile şi puritatea ta, slăvindu-L astfel pe Dumnezeu?
- Nu, a răspuns din nou sfântul, căci dacă oamenii ar fi atraşi de mine, atunci ei s-ar înstrăina de Dumnezeu, l-ar uita pe Dumnezeu.
- Atunci ce doreşti, l-au intrebat cumva iritaţi îngerii?
- Ce pot dori a întrebat sfântul zâmbind? Dumnezeu imi oferă în fiecare zi Harul Său, fiecare zi este pentru mine o zi a cincizecimii, o zi de Rusalii, oare nu am prin aceasta Totul?
Îngerii i-au răspuns:
- Trebuie să-ţi doreşti să faci un anume fel de minuni, altfel îţi vom da ceea ce credem noi.
- Bine, a răspuns sfântul. Atunci vreau să fac mult bine, dar sa-l fac fără să cunosc asta. Totul să se întâmple în urma mea, nu în faţa ochilor mei, totul să se întâmple după ce trec eu, mereu în spatele meu, astfel încât să nu ştiu că am făcut şi nici ceilalţi să nu ştie cine i-a binecuvantat. Vreau să răman anonim. Numai aşa daţi-mi puterea să fac Binele.
Îngerii au rămas perplecşi. Au mers totuşi, la Dumnezeu şi au formulat cererea.
În vremea ce a urmat, au constatat că ori de cate ori umbra sfântului se afla în spatele său, ori în partea stângă sau dreaptă, astfel ca să nu o poată vedea, aceasta avea puterea de a vindeca bolile, de a alina durerea şi suferinţele celor pe care îi atingea. De atunci umbra sa înverzea vegetaţiile pe cărările bătătorite, înflorea plantele uscate, limpezea apele fântânilor, îmbujora copii palizi, insufla bucurie şi fericire oamenilor trişti.
Oamenii îi respectau pioşenia şi modestia şi-l urmau în tăcere şi nu i-au vorbit niciodată despre minunile care se întâmplau în urma lui. Dupa un timp i-au uitat şi numele şi au început să-l numească Umbra Sfântă.
Trei Ingeri
Publicat de
dakini
, duminică, 12 februarie 2012 at 22:54, in
Astazi Parintele meu Duhovnicesc ne-a incantat si incarcat sufletul de Duh Sfant amintindu-ne o poezie geniala care defineste cele trei trepte evolutive pe care le parcurg Ingerii, trepte care ar fi inutil sa incerc sa le detaliez eu, prin gritescul explicatiilor mele de om simplu… am sa las poezia sa va explice frumusetea ingereasca…
Trei ingeri
de Ion Pillat
Trei ingeri zboara-n asfintit.
Doi tac si unul a grait:
- "E linistea atat de mare...
Aud cum se deschide-o floare."
Trei ingeri zboara-n asfintit.
Doi tac si unul a soptit:
- "E linistea atat de sfanta...
Aud cum stelele isi canta."
Trei ingeri zboara-n asfintit.
Toti tac si unul s-a gandit:
"Ce zgomote infricosate...
Aud o inima cum bate."
Abundenta in orice domeniu, vine din bucurie, nu din sacrificiu!
Publicat de
dakini
, marți, 17 ianuarie 2012 at 11:12, in
Intotdeauna dintr-un lucru bun ti se da mai mult. Daca iubirea te face sa te simti bine, va fi mai multa iubire. Daca banii te fac sa te simti bine, vei atrage mai multi bani. Daca ceea ce faci cu timpul tau te face sa te simti bine, vei avea mai mult timp pentru a face acel lucru.
Dar, daca unele din aceste lucruri sau chiar toate nu-ti fac placere, vei avea mai putin din ele. Lucrurile de care nu te bucuri, nu prospera. Ceea ce faci din spirit de sacrificiu sau vinovatie, devine dificil si problematic.
Poti sa faci un million de afirmatii, dar nu vor avea nici un efect, decat cel mult intretinerea unei credinte iluzorii care iti satisface mintea si in care iti place sa crezi. Universul nu sprijina ceea ce faci din spirit de sacrificiu sau vinovatie.
Universul sprijina ceea ce faci cu bucurie si cu placere si mai ales… dorind acel lucru.
E chiar atat de simplu !
Text
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away!