WEB BLOG
this site the web

Abandonarea speculatiilor si judecatilor mentale

Una din cele mai importante practici spirituale este aceea de a lasa lucrurile asa cum sunt, fara interpretari, fara infrumusetari, fara semnificatii, fara judecata. Aceasta ii provoaca ego-ului un infarct instantaneu. Imaginati-va cum ar fi sa-i spunem mintii/egou-ului ca nu poate sa judece, sa compare, sa interpreteze?

Ce-i va mai ramane atunci de facut? In realitate el nu stie sa faca nimic altceva.

Bineinteles ca, de indata ce incercam sa-i spunem egoului sa nu mai judece, apare o noua mladita de judecata. Si asa, la nesfarsit. Dar, tocmai de aceea procesul este atat de bogat.

Pacea si claritatea sunt atributele unei minti deschise. O minte deschisa nu este preocupata de judecati, interpretari, semnificatii.

E obositor sa citesti o multime de cuvinte. Noi nu avem nevoie de multe cuvinte, interpretari, semnificatii. Cu cat avem de-a face cu mai multe cuvinte, cu atat avem mai multe divergente asupra intelesului lor. Si cu cat ne straduim sa explicam mai mult, cu atat intelesul este mai ambiguu.

Invatatorii adevarati nu ne dau decat cateva cuvinte si apoi ne lasa sa le digeram. De exemplu, Iisus ne-a spus: "iubiti-va dusmanii". El ne-a aratat si cum sa facem ceea ce ne-a cerut. Patanjali a spus in prima sa sutra: "Acum Yoga"

Este oare nevoie sa mai adaugam ceva la aceasta invatatura, pentru a o face mai clara?

Cei care incearca sa aduca mai multa claritate asupra unor lucruri deja extrem de simple si de clare nu fac decat sa-si "consume timpul" pentru a scapa de propria singuratate, propriile frici, frustrari, neimpliniri...

Tot ceea ce am inteles in practica mea a fost ceea ce nu a fost rostit, ci mai degraba tot ceea ce am aflat prin meditatie si introspectie interioara... aceste aspecte expuse, nu ar ajuta foarte mult... pentru ca fiecare are inner-selful sau specific.

O expunere a descoperirilor si realizarilor mele interioare sau ale oricui altcuiva, ar ajuta doar pentru a intretine speculatii mentale in virtutea unui exibitionism spiritual, care este departe de a arata ca ne aflam in prezenta unui intelept!

Barbatul si Femeia - partea a III-a

Frica este cea care ne determina sa actionam si reactionam dizarmonios in relatie cu celalalt.

Viata cotidiana ne arata ca oamenii speriati se straduiesc sa-si injoseasca partenerul in loc sa-l inalte. Multi dintre ei nu-si gasesc linistea pana cand nu-si realizeaza scopul.

Barbatii le spun sotiilor lor ca sunt proaste pentru ca o femeie nu gandeste ca barbatii. Jignite, ele se potolesc, dar asta nu inseamna ca incep sa gandeasca ca barbatii. Ca doar femeia a fost creata sa fie femeie. Este foarte trist ca de fiecare data cand femeia nu mai vorbeste, isi inchide si mai mult inima deoarece se teme sa nu aiba neplaceri daca este sincera. Si daca totusi bunul simt ii spune ca trebuie sa se destainuiasca, o va face in alta parte. Casa si sotul ii vor fi din ce in ce mai dezagreabile. La serviciu este considerata o desteapta, acasa o proasta. Si atunci ce va face? Evident. Ea se va dedica serviciului. In realitate insa barbatul s-a vazut in ea pe el insusi, a vazut cat de limitata este gandirea lui si s-a suparat pe el insusi.

Numai atunci cand barbatul vrea sa faca din sotia sa un barbat, ratiunea amandurora va avea de suferit.

Femeile le spun si ele sotilor ca sunt prosti si ii eticheteaza cu dispret: ce fel de barbat esti tu? Ei se infurie si le ataca, sentimentele lor fiind tocite de atata retinere. Ea poate sa-i dovedeasca ca are minte aratandu-i o hartie cu stampila [adica o diploma], in timp ce el nu poate sa-i dovedeasca ca are sentimente. Multe femei isi fac un scop din a avea o diploma pentru a se razbuna pe barbati. In esenta insa, in barbat femeia se vede tot pe ea insasi. Prostia ei consta in nepriceperea de a se increde in propriile sentimente si de a le transforma in bine pentru ea.

Numai atunci cand femeia vrea sa faca din barbat femeie, sentimentele amandurora se vor stinge.

Orice femeie ar trebui sa redescopere femeia din ea si atunci viata ar merita sa fie traita. Atunci femeia uitandu-se la cate treburi a facut sotul ei, s-ar umple de bucurie deoarece ar simti ca iubirea ei a facut din el un om puternic. Si l-ar iubi si mai tare. Iar daca el ar strica ceva. Ea si-ar spune ei insesi: “ Eu am gresit. O sa-mi indrept greseala. Nu ma invinuiesc nici pe mine, nici pe el fiindca am inteles despre ce e vorba. Eu am facut o greseala, iar el a cazut in plasa. Faptul ca a cazut in plasa este deja greseala lui”

Cand mintea rationala creste unilateral, creste si pericolul de a aparea un sex “intermediar”. Barbatii se efemineaza, iar femeile se masculinizeaza.

Daca vrem sa fim fericiti, trebuie sa ne facem datoria in functie de sexul de care apartinem. Aceasta este cea mai simpla metoda !

Barbatul si Femeia - partea a II-a

Barbatul care se intelege pe el, o va intelege si pe femeie. Sau, daca nu se intelege pe el, dar incearca sa o inteleaga pe ea, va incese sa se inteleaga si pe el. Fiind mai puternic si mai inteligent, nu se va purta rau cu ea. Un barbat cu judecata simte ca prin flexibilitatea ei, femeia ii da constanta, prin slabiciunea ei – ii da forta, prin nepriceperea ei – ii da pricepere. Un barbat intelegator nu va distruge bunatatea sufleteasca a femeii, crezand ca el este mai bun decat ea.

Un barbat cu judecata stie ca evolutia nu are limita. Evolutia inseamna un plus de judecata, de ratiune.

Intelepciunea barbatului creste datorita faptului ca mai presus decat el pune capacitatea femeii de a rationa, de a judeca, iar mai presus de toate il pune pe Dumnezeu.

Nu se teme ca femeia este mai desteapta decat el deoarece nu vrea ca el sa fie mai bun decat ea. Un barbat rational crede in viziunea lui barbateasca si simte cat este de rezistent.

Oricat ar fi el insa de rezonabil, femeia este capabila sa-l uluiasca cu intuitia ei, cu perceptia ei. Fara sa se gandeasca prea mult, asa – printre altele, fara sa intre in profunzimea lucrurilor, ea poate sa spuna ceva ce nici ea nu intelege, dar care pune lucrurile la locul lor. Replica ei poate fi pentru un barbat o lovitura de ciocan in moalele capului si in sensul bun si in sensul rau, dar in acelasi timp, in acest lant veriga lipsa va fi pusa la loc. S-ar putea ca femeia sa nici nu banuiasca, el insa a inteles. Gandirea lui a si intrat in functiune, impulsul fiind iubirea ei care l-a inaltat. Daca in momentul acela el va chibzui si va simti acest lucru, lectia respectiva a fost invatata.

Un barbat intelept asculta de ordinele femeii, dar procedeaza dupa cum ii dicteaza propria lui ratiune deoarece el a fost creat ca fauritor al lumii fizice.

Daca femeia se va intelege pe ea, isi va intelege si sotul sau iubitul. Daca nu se intelege, dar se straduieste sa-l inteleaga pe el, va incepe sa se inteleaga si pe ea. Va incepe sa se increada in sentimentele ei si in vederea lui si se va realiza ca femeie in iubirea fata de el. Va simti ca prin ea el se inalta si se va inalta si ea. Aceasta este fericirea!

Femeia care simte ca barbatii sunt mai inteligenti decat femeile, se va obisnui cu sotul/iubitul ei si se va stradui sa-i inteleaga gandurile, vorbele sau explicatiile si va gasi in ele logica barbateasca. Daca din copilarie a avut rabdare sa urmareasca modul de gandire al tatalui ei, fara vorbe, urmat de o treaba oarecare, ea va intelege ca gandirea este o activitate foarte importanta. O fetita este capabila sa sesizeze miscarile ce se produc in creierul unui om care gandeste. Daca ii place cum stie tata sa planifice lucrurile, in viitor va fi capabila sa admire procesul de gandire ai sotului ei si nu va rade de el, asa cum fac alte femei. Interesul fata de modelul lui de gandire o va insufleti in iubirea ei fata de el.

Barbatul care isi pune sotia mai presus decat el, va evolua prin capacitatea ei de a judeca. El va dobandi capacitatea de a percepe clar lucrurile.

Femeia care isi pune sotul mai presus decat ea, va evolua prin capacitatea lui de a judeca. Ea va dobandi capacitatea de a vedea clar lucrurile.

Text

Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away!

 

W3C Validations

Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Morbi dapibus dolor sit amet metus suscipit iaculis. Quisque at nulla eu elit adipiscing tempor.

Usage Policies